logo logo
Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Misja Naszej: "Są dwie rzeczy, które chcielibyśmy dać naszym uczniom: Korzenie i skrzydła..."

Licznik odwiedziń
569491
Dziś504
Wczoraj782
Ten tydzień3078
Ten miesiąc9585
Wszystkie569491
grudzień 2019
npwścps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Odwiedza nas 21 gości oraz 0 użytkowników.

uniafundusz

Erasmus1      rolaperasmus

 

DSC04848

MASZ ZAWÓD, MASZ PRACĘ, MASZ PIENIĄDZE !

POMOGLIŚMY ZDOBYĆ CIEKAWY ZAWÓD
JUŻ WIELU UCZNIOM
PRZYJDŹ - POMOŻEMY I TOBIE!
 

NASZ ABSOLWENT

posiada maturę i tytuł technika,
to dobrze wykształcony fachowiec, przygotowany do dalszej nauki, umiejący

znaleźć się na rynku pracy w kraju i zagranicą. 

Dyplom potwierdzający kwalifikację w zawodzie uznawany jest we wszystkich
krajach Unii Europejskiej.

 

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 

Jeżeli jesteś osobą przedsiębiorczą i w przyszłości chcesz pracować w branży usługowo-gastronomicznej - ten zawód jest dla Ciebie !

           zywienie4  zywienie5

2528

2
Kształcenie w szkole odbywa się w ramach dwóch kwalifikacji:

  • Sporządzanie potraw i napojów - Uczniowie nabywają wiedzę niezbędną do prawidłowego przechowywania żywności, stosują receptury gastronomiczne, sporządzają potrawy i napoje, używają odpowiedniego sprzętu podczas procesu produkcji gastronomicznej, dobierają zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów, dekorują i wydają sporządzone posiłki.
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Uczniowie układają jadłospisy, obliczają wartość energetyczną i odżywczą posiłków, oceniają wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka. Opracowują karty menu, sporządzają kalkulację cenową potraw. Przygotowują ofertę usług gastronomicznych, prowadzą ich promocję i sprzedaż oraz rozliczenie.

 
Perspektywy zawodowe - praca: 
  • Po ukończeniu szkoły możesz podejmować pracę w we wszystkich rodzajach podmiotów gospodarczych zajmujących się działalnością gastronomiczną:

  • hotelach,
  • restauracjach,
  • pubach,
  • kawiarniach,
  • snack- barach,
  • pensjonatach, domach wczasowych,
  • szpitalach, sanatoriach,
  • przedszkolach itd.

    Technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowany będzie również do prowadzenia własnej firmy np. restauracji czy firmy cateringowej.